Tic Toc! Let's study the clock โฐ

Updated: Nov 17, 2019


The last couple of months have been exhausting ๐Ÿ˜“ both personally and professionally, hence the silence on the blog. But I'm finally back and ready to share something new with you. Maybe you'll find it useful ๐Ÿ˜Š

TELLING TIME! I don't know if you've noticed the same thing as I did - kids struggle to tell time in their L1, especially when analogue clocks are involved. So teaching them how to do it in a foreign language can be a struggle. Of course, I'm not saying that all kids have this problem, but I've noticed an increase in that department.

Anyway, Present Simple had to happen so the clock was inevitable. To help my kids study telling time in their self-study period I've created a couple of materials. As per usual, the materials are created in a way that doesn't require teacher's help whatsoever.


The first material (on the picture above it's the one in a plastic envelope) is based on a great game created by Pomysล‚y Przy Tablicy. I used the clocks created for this game and put my own spin on them by turning them into a matching activity. I also added "digital clocks" so that the kids can practise both types of clocks. I've also recorded the time on each clock using PenPals so the kids can work with it as a reading or listening activity. The listening part of the activity works as the error correction mechanism as well - after matching the clocks to their written form, the student listens to the time and checks if it's the same as what is written on the big clock.

You can find the original game from Pomysล‚y Przy Tablicy here.

Idea number two is in the basket. To create it I used my favourite Memo tiles from Flying Tiger. The tiles are blank on one side and you can draw or stick anything on them. I used sticker paper to print 4 different kinds of tiles. 4 different tiles create 1 set; 1 set is the same time in different forms. Complicated? ๐Ÿ˜… Not at all:

tile 1: analogue clock

tile 2: digital clock

tile 3: written form

tile 4: recorded time

The task: match the tiles, obviously ๐Ÿ˜… The beauty of this material lies in the fact that you can use it for the specific aspect you need to practise. Let's say, we have a student who struggles with the analogue clock - they can use only tiles 1 and 3 or tiles 1 and 4. If we have a student who struggles with pronunciation or with saying what time it is, they can use tiles 4 and any other tile with it. They don't have to match all four tiles each time they practise. It's up to them what they want to do. They can even use it as a super hard memory game. Be careful here, though, because it will take ages for them to finish ๐Ÿ˜…

I recorded the sound on my tiles using PenPal but I've also created a second material for you using QR codes!! ๐Ÿ˜ There are 24 sets in this material and it can be used many many times by just one student. It's really good for drilling. And the QR codes make it fun for the kids because they can play with their mobile phones.


Get the clock puzzles here

(sorry the QR codes have stopped working ๐Ÿคฆ๐Ÿปโ€โ™€๏ธ, as soon as I fix it they be back)

Last but not least, came the time "spell-checks". If you've ever read my blog you probably know that spell-checks are my little baby and I love creating them to study spelling. You can check them out here.


Time telling spell check, however, is a listening practise material. If I write PenPal again you will probably stop reading, thinking it's an advertising campaign ๐Ÿ˜‚ It really isn't, they don't sponsor me ๐Ÿ˜œ I do love their little product though. So, AGAIN, I used PenPal to record myself telling time. The task is to listen to the recording and write the time, then check it. See what I mean for yourselves:


It's basically a dictation exercise but without the teacher ๐Ÿ˜… I've created 10 pages, each with 7 different times. I laminated them, cut them in half and then stuck them back together using sellotape. This way they easily fold and open. This material can also be used multiple times by one student. Some of my kiddos would pick one a day, some would do all of them in one go. You'll know best how to use it with your students.

I used PenPal stickers but you can use QR codes just like with the puzzle activity. I'm in the process of creating this material with QR codes so it will be available in the shop at some point. For now, I'm gonna share one page with you so you can check it out and see if you'd like to get the other 9 ๐Ÿ˜Š

DOWNLOAD time spell check

(same situation here - QRs not working; I'm working on it)

So there you go, three activities for those who struggle with telling time and need additional practice. Hopefully you'll find them useful.

Have fun creating,

Ewa :)

#english #time #tellingtime #inonat

320 views0 comments